Dārza kultūras

Sulīgo barību pārsvarā dod rudens– ziemas periodā, kad samazinās zaļbarība. Visvērtīgākie no sulīgās barības ir burkāni, jo tie satur daudz karotīna. Nedrīkst pārcensties, nav ieteicams nepārtraukti dot burkānus, tas slikti ietekmē jūrascūciņu aknas. Cūciņām var dot burkānus, kāļus ,selerijas saknes, papriku, kabačus, melones, arbūzus, ķirbjus, galda bietes (ierobežotā daudzumā). Tomātus– gan gatavus, gan zaļus, topinambūrus, gurķus.

Augi un dārzeņi, kuri dodami ierobežotā daudzumā

Pētersīļi (nedot grūtām jūrascūciņām), dilles, fenhelis, maijorāns, salvija, piparmētra, melisa, zaķskābenes, citronmelisa, redīsu lapas, biešu lapas, kāpostus (jādod minimāli, jo cūciņām no tiem pūšas vēders), mangoldu, seleriju, selerijas sakne, spinātus, lupstājs.
Estragonu dot nedrīkst.

Augi un dārzeņi, kurus droši var dot

Kressalātus, burkānu lakstus, sarkano jāņogu lapas (melno jāņogu lapas labāk nedot), papriku, burkānus, kāļus, topinambūrs.

Spināti

(Spinacia oleracia L.)

Barībā lieto jaunās lapas .Tās satur vitamīnus, bagātas olbaltumvielām, dzelzs, fosfora, kalcija sāļiem.100 grami spināta satur –742 mg kālija. Tā kā spinātu lapas augstā temperatūrā ātri vīst, tās sasaldē, konservē vai kaltē. Sasaldētā veidā tās var uzglabāt– 10 C 2- 3 mēnešus

Briseles kāposti

(Brassica oleracea L. var. gemmifera DC)

Satur 2,5-5,5 cukura, līdz 7% olbaltumvielu ,satur līdz 290 mg% askorbīnskābes (vit. C), 0,7- 1,2 mg % karotīna (provitamīns A), vitamīnus B1,B2 ,B6, sāļus: kālija, nātrija, dzelzs, fosfora, magnija, joda, kalcija. Pēc C vitamīna daudzuma ir pirmajā vietā starp kāpostiem.

Puķkāposts

(Brassica cauliflora Luzg.)

null

Satur lielu vitamīnu daudzumu : C,B1 ,B2 ,B6 ,PP un minerālos sāļus.

Brokoļi

(Brassica cauliflora subsp. simplex Lizg.).

null

Augsta enerģētiskā vērtība. Satur 2,54 cukura, 83– 108 mg % askorbīnskābi, karotīnu, kā arī B grupas vitamīnus, PP, metionīnu. Brokoļi ir bagātāki ar kalciju un fosforu par puķkāpostiem. Grieztas galviņas jātur ledusskapī, tā kā tās ātri dzeltē. Ziemai var arī sasaldēt.

Vissvarīgākie vitamīnu C saturošie dārzeņi un augļi

(dilstošā secībā )

• Mežrozīšu augļi (uzlējuma veidā pievienot dzeramajam ūdenim )
• Paprika sarkanā;
• Puķukāposts(bez glabāšanas );
• Sarkanais galviņkāposts (bez glabāšanas);
• Baltais galviņkāposts;
• Citrons(daži pilieni dzeramajā ūdenī);
• Āboli;
• Gurķi, burkāni.